Oldal kiválasztása
Ablakcsere előtt

Ablakcsere előtt felmerülő kérdések

Gyakori eset, hogy ablak csere előtt állóktól érdeklődő telefonokat, e-maileket kapunk, melyben a szaktanácsunkat kérik, hogy milyen nyílászárót, melyik gyártót válasszák a gyártásnál, beépítésnél, melyik a “legjobb”.
Az igény teljesen jogos, hisz az ember nem hetente cseréli nyílászáróit, így az ilyen jellegű tapasztalatokra nem próbálkozásos úton kell szert tenni.
A döntés rendkívül összetett, sok újabb részletkérdés megválaszolását igényli, és sokszor szubjektív szempontok is befolyásolják az ablak csere előtt állókat.
Természetesen szívesen osztjuk meg ilyen irányú tapasztalatainkat, bár itt le kell szögezni, hogy mi, mint javító cég elsősorban a hibákkal, a rossz kivitelezéssel, hibás tervezéssel, gyártással, beépítéssel találkozunk.
Ezért konkrét gyártót, beépítőt nem is szívesen szoktunk ajánlani…
Cégünk nyílászáró cserét, gyártást, beépítést nem végez, csak javítással foglalkozik, így azt gondolom részrehajlás nélkül tudunk hozzászólni az ablakcsere előtt állók kérdéseihez.
Tizenöt éves javítási tapasztalatunk alapján felhívjuk a figyelmet a legfontosabb kérdésekre annak érdekében, hogy Ön ne kövesse el azokat a jellemző hibákat, amik megkeseríthetik a nem kis költséggel járó ablakcsere végső eredményét.
Természetesen mindenki maga dönti el, hogy megfogadja, vagy elveti ezeket a szempontokat.

Milyen anyagból válasszunk?

Az első megválaszolandó kérdés ablakcsere előtt általában, hogy milyen nyílászárót válasszunk, műanyagból, fából, vagy alumíniumból készüljön-e.
Ebben alapvetően kétféle szempont szokott érvényesülni:
  • bekerülési költségek
  • egyéni, szubjektív szempontok

A jelenlegi trendeknek megfelelően a nyílászárók lehetnek:

  • Műanyagból
  • Fából
  • Alumíniumból
  • Ezek kombinációjából
A sorrend nagyjából a bekerülési költségek sorrendjét is jelenti.
A “legolcsóbb” lehet a műanyag, persze itt is felárral járnak az egyéni igények támasztotta plusz alkatrészek, szolgáltatások.
Mégis, ár-érték arány tekintetében ma talán a leggyakoribb és egyben indokolt választás, főként magánlakások, családi házak esetében.

Miért?

Ugyanolyan műszaki paraméterekkel és méretekkel rendelkező műanyag és fa nyílászáró között jelentős árkülönbség mutatkozik.
Magyarul: I.osztályú fa nyílászáró és I.osztályú műanyag nyílászáró közül a műanyagból készültet választják az ablakcsere előtt állók többsége, mert az olcsóbb.
Itt hosszasan lehetne sorolni érveket és ellenérveket az egyik, vagy a másik javára, rovására (tisztíthatóság, karbantartási igény, természetesség, hagyományok, stb.).
Ezt viszont mindig az egyéni elvárások és “szeretem, nem szeretem” döntik el a gazdaságosság mellet. Így ebben a kérdésben véleményt nyilvánítani is csak szubjektíven lehetne.
Az alumíniumból (fémből, fém ötvözetekből) készült nyílászárók nyilván tartósabbnak ígérkeznek, hosszabb élettartam és nagyobb teherbírás lehet az előny.
A bekerülési költség miatt azonban jellemzően középületek, irodaházak, bevásárlóközpontok ablakai, ajtajai készülnek fémből, magánlakásoké kevésbé.
A kombinált anyagból készült nyílászárók (fa-alu, fa-hab-alu, műanyag-alu, fa-műanyag, stb.) talán a legtetszetősebbek és korszerűek is, de mélyebb zsebbe nyúlást igényelnek.
Legjellemzőbb előnyük a külső felület tartóssága és a belső felület esztétikus kivitele.
Nem tisztünk azonban, hogy ezeket reklámozzuk, ma már Magyarországon is több nyílászáró gyártó céget találni, ahol ilyen “prémium” kategóriás ajtókat, ablakokat gyártanak.
Azonban a kiválasztásnál már felmerülhet a kérdés – teljesen indokoltan – , lesz-e, aki majd a speciális szerkezetben szakszerűen tud üveget cserélni, vagy ha valamilyen alkatrészt cserélni kell (bármilyen okból is) mennyi időbe telik az alkatrész beszerzése, hozzáférhető lesz-e egyáltalán.

Tervezés

Ablakcsere előtt az egyik legfontosabb állomás, a gondos tervezés.
Figyelembe kell venni az otthonunk fekvését, a napos időszakok hosszát, a lakó helység funkcióját (például szoba, konyha, fürdőszoba stb.).
Ugyanis a megfelelő helységbe, a megfelelő nyílászáró tervezése kulcsfontosságú lehet.
Nem mindegy egy fürdőszobában, hogy mekkora felületen tudjuk kiszellőztetni leghamarabb a helységet.
Esetleg egy gyerekszobában, ha emeleti, akkor mekkora ablakok kerüljenek beépítésre és milyen biztonságos módon lehessen azokat kezelni, az esetleges balesetek elkerülése miatt.
Ezeket a kérdéseket és még számos lehetséges életviteli problémát tudunk kiküszöbölni, ah ablakcsere előtt gondosan megtervezzük az igényeinket.

 

Gyártás

A “válságot” megelőzően a nyílászáró gyártó cégek abban versenyeztek egymással, hogy minél több “extrát” adjanak hozzá a termékhez. (Jóval több gyártó cég volt a piacon, mint manapság.)
Sajnos az azóta eltelt időben a verseny átfordult árversenybe (itt persze mindig meg kell jegyeznünk: tisztelet a kivételeknek, mert vannak).
A gyártók egy része ma úgy szorítja lejjebb az árait, hogy “olcsóbbá” teszi az előállítást.
Hogyan lehetséges ez?
Vagy olcsóbb anyagokkal, munkaerővel, beruházások elkerülésével gyárt – tegyük hozzá érthető okokból, hiszen a “válság” talán az építőipart viselte meg a legjobban, –  vagy rosszabb esetben “kifelejt” alapvetően szükséges alkatrészeket, elemeket (nincs a profilban merevítő vas, zárási pontokat elmulaszt beépíteni, stb. sorolhatnánk a találékonyság magyar példáit).
Ezeket a gyártókat ajánlatos elkerülni!
Sokszor csábító és “akciós” áraik szinte felfoghatatlanok a szakma számára is, de egészen biztos, hogy a végeredmény is felfoghatatlan lesz.
Ha már kifizettük, akkor persze sok mindent nem tehetünk.
Várjuk a garanciális hibaelhárítást, hiánypótlásokat, legtöbbször hiába.
Mindezek figyelembe vételével a legfontosabb tanács, amit ezzel kapcsolatban adhatunk, hogy mielőbb döntene, kérje ki olyan ismerősök, barátok, szomszédok véleményét, akik már végeztettek nyílászáró cserét, beépítést.
Referenciával rendelkező céget keressen, így minden esetre csökkenthetőek a kockázatok.

További kockázatokat kerülhetünk el, ha a gyártás és a beépítés egy kézben van.

Vagyis ugyanaz a cég (saját beépítő csapata, alkalmazottai, alvállalkozója) végezze a beépítést, aki gyártotta a szerkezetet.
Ez azért célszerű, mert ellenkező esetben később, garanciális igény esetén megkezdődik az “egymásra mutogatás”, a beépítő azt állítja, hogy a hiba oka gyártási hiba és fordítva, a gyártó szerint rosszul építették be a nyílászárót.
Ebben az esetben a megrendelő tanácstalanul áll a két vállalkozó között, és ha ragaszkodik esetleg jogos igényei érvényesítéséhez, igazságügyi építési szakértőt kérhet fel, ez persze plusz kiadás, idő, bosszúság, aztán akár pereskedés is következhet, ebbe pedig bele se gondoljunk, mikor és milyen áron rendeződik a kérdés.

A megoldás: minden irányú garanciát egyazon cég, vállalkozás, gyártó vállaljon.

Beépítés

Az ablakcsere előtt talán az utolsó, de egyáltalán nem elhanyagolható fejezet a szakszerű beépítés.
Itt először gondolni kell a régi nyílászárók precíz kibontására, mert nem mindegy, hogy mekkora nyílást hagynak a beépítők egy adott falban, ugyanis a szigetelés pótlása, az újra falazás kérdése rengeteg bosszúságot okozhat, ha barbár módon szedik ki a régi nyílászárókat.
Ablakcsere előtt arra is kell figyelmet fordítani, hogy az új ablakunk függőleges és vízszintes beállítása után a faltípusnak megfelelő, masszív rögzítéseket megkapja, mielőtt a purhabbal körbe fújják a beépítők a fennmaradó réseket.
A szakszerű szilikonozás, a külső párkányok és belső könyöklők pontos felhelyezése, talán a legfontosabb mozzanata a szakszerű beépítésnek.
Tapasztalatunk szerint a beázásokkal kapcsolatos panaszok többsége a nem megfelelő ablakbeépítésnek és a kiegészítők gondatlan rögzítésének és hiányos aládolgozásának eredménye.

Garanciák

Hangzatosnak tűnő garanciális vállalásokkal találkozhatunk: Tíz, tizenöt év garancia az ilyen-olyan nyílászáróra.
Tapasztalatunk szerint egy nyílászáró “életének” kb. 4.-5. évében, már kezdődnek azok az akadási, súrlódási szelelési problémák, amik miatt jelentősen sok megkeresést kapunk.
Így nehéz elképzelni olyan vállalkozást, aki hitelesen tudja vállalni az ilyen irreálisan hosszú vevőcsalogató garanciális időket.

 

Karbantartás

Ablakcsere előtt talán még nem is gondolunk a megfelelő és rendszeres karbantartásra.
Azonban ezek a szerkezetek is gyakorlatilag GÉPEK, GÉPÉSZETI KONSTRUKCIÓK, így az ablakainknak, vagy erkélyajtajainknak is szükségük van az időszakos karbantartásra, tisztításra és megfelelő helyen és időben történt olajozásra.

Ezeket a feladatokat az A-Z Ablakszerviz.hu Kft. elvégzi Önnek.

Ráadásul lényegesen kevesebb költséggel lehet számolni hosszú távon, mint a karbantartás elmulasztásából eredő vasalati elemek cseréjének, pótlásának költsége esetén.

 

Ügyfélszolgálat, konkrét válaszok azonnal:

06 20 333 9226 06 1 788 2301

Üzenet küldés
Kérem, írja le kérését, kérdését, problémáját!
Kérem, kattintson az üres négyzetre!
A határidő lejárt. Kérjük, töltse be újra a CAPTCHA-t.
Sending

További hasonló, érdekes témák:

Üzleti Megbízhatósági Fődíj 2014

Üzleti megbízhatóság fődíj 2014

Üzleti megbízhatóság fődíj 2014

Kisállatajtók beszerzése partnerünknél:

Wilson-Tradig PetSafe kisállat ajtók

Wilson-Tradig PetSafe kisállat ajtók az Ablakszerviz partnerétől